De evolutie van de technologie voor digitale grootformaatinkjets ging vaak gepaard met reuzensprongen in beeldkwaliteit en productiviteit.

 

Moderne inkjetprinters produceren op productiesnelheid afbeeldingen in high-definition. We zien het bij de moderne POP-printers, in de markt voor hoogwaardig drukwerk met supersnelle persen, en bij single-pass inkjettechnologie die de overgang van analoog naar digitaal in de sectoren voor karton- en verpakkingsdrukwerk drastisch opschudt.

 

Kortere doorlooptijden …
Klanten willen tegenwoordig hun drukwerk steeds sneller krijgen. Verzoeken voor levering binnen 24 uur zijn al geen uitzondering meer. Voor printleveranciers is de snelheid van een drukpers daarom nu een van de doorslaggevende factoren in een aankoopbeslissing.

 

… vereisen snellere technologie
De stijgende productiesnelheid van moderne inkjettechnologie maakt het noodzakelijk dat u ook uw workflows efficiënter inricht en automatiseert, van snellere aanlevering van taken en bestandsverwerking tot efficiëntere invoer van media en afvoer van afgewerkte prints, tot snellere afwerking doordat u vellen niet meer moet verplaatsen van printer naar snijmachine.

 

Dit zijn de vijf voornaamste redenen waarom automatische mediaverwerking steeds belangrijker wordt bij de inkjettechnologie voor uw productie:

 1. U hebt dit nodig om de productiesnelheid van de printer volledig te kunnen benutten en maximaal rendement te halen uit uw printerinvestering.
 2. Automatisering zorgt ervoor dat uw productie consistent en herhaalbaar is, elke dag opnieuw en bij iedere taak.
 3. Het draagt bij aan het consistent stapelen van drukwerk op pallets, zodat het product sneller ingepakt en verzonden kan worden.
 4. Automatisering maakt aanzienlijke besparing op arbeidskosten mogelijk:
  1. U hoeft niet meer twee personen in te zetten voor mediaverwerking (een voor invoer, een voor uitvoer) om de productiesnelheid bij te kunnen houden.
  2. U kunt tot wel 75% besparen op arbeidskosten, omdat voor twee persen nu één persoon nodig is in plaats van vier.
 5. Automatische mediaverwerking geeft de printeroperator meer tijd om zich te richten op belangrijkere taken dan het laden en afvoeren van media.

 

Verschillende opties voor automatisering
Voor automatische mediaverwerking zijn uiteenlopende opties beschikbaar, van productie met ondersteuning (‘assisted production’) tot volledig automatische mediaverwerking en nog veel mogelijkheden daar tussenin. De meeste grote printerproducenten definiëren deze opties als volgt:

 • Van automatische uitvoer spreken we als het materiaal handmatig op de drukpers wordt geplaatst en de automatiseringsoplossing het drukwerk vanaf de printer op een pallet stapelt.
 • Bij 3/4 automatische verwerking plaatst de operator de media op de tafel. Nadat de operator heeft aangegeven dat het laden is afgerond, voert hij de media door de printcyclus. De automatiseringsoplossing neemt aan de uitvoerzijde het bedrukte vel en stapelt het op een pallet.

 

 • Bij volledig automatische verwerking (het pallet-naar-pallet-concept) plaatst u een stapel van de media op een pallet in het invoersysteem. De invoereenheid laadt de media op een tafel en verplaatst hem vervolgens via een tussentafel naar de drukpers. Na het drukken wordt de print over de tussentafel aan de uitvoerzijde doorgevoerd naar een volledig automatische mediastapelaar.

 

Werk nog sneller met deze technologieën
Naast de opties voor automatische mediaverwerking bestaan er diverse technologieën waarmee u de gewenste resultaten kunt behalen. Denk bijvoorbeeld aan snijsystemen met een industriële robot, of volledig automatische systemen waarmee u in-line media kunt verplaatsen, scheiden, transporteren en stapelen.

 

Wanneer u de specificaties van een nieuwe productie-inkjetprinter bekijkt, vraag dan ook naar de beschikbare opties voor automatische mediaverwerking.

Leave a Reply